Τεχνολόγος τροφίμων και ποτών
Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι μαθητές λαμβάνουν βασικές γνώσεις:
- Επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
- Αρχών ποιοτικού ελέγχου και συστημάτων διαχείρισης ποιότητας τροφίμων.
- Πρακτικών δειγματοληψίας τροφίμων.
- Υλικών συσκευασίας τροφίμων.
- Κυριοτέρων ομάδων προσθέτων τροφίμων.
- Οργάνωσης επιχειρήσεων παρασκευής και εμπορίας τροφίμων και ποτών.
- Κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα στάδια παρασκευής και διακίνησης τροφίμων.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών ειδικεύεται στη λειτουργία, εμπορική διαχείριση, συντήρηση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην απόκτηση γνώσεων αναφορικά με τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων και επεξεργασίας και συντήρησης βασικών γεωργικών προϊόντων, στην απόκτηση κανόνων γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικής συνείδησης.
Μαθήματα γενικής παιδείας
Στη Γ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου διδάσκονται 12 ώρες μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Τα Νέα Ελληνικά και η Άλγεβρα εξετάζονται
• γραπτώς στο τέλος του διδακτικού έτους
• στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
AA | ΜΑΘΗΜΑ | ΩΡΕΣ |
---|---|---|
1 | Νέα Ελληνικά | 3 |
2 | Μαθηματικά – Άλγεβρα | 2 |
3 | Μαθηματικά – Γεωμετρία | 1 |
4 | Φυσικές Επιστήμες – Φυσική | 2 |
5 | Φυσικές Επιστήμες – Χημεία | 1 |
6 | Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) | 1 |
7 | Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ | 1 |
8 | Φυσική Αγωγή | 1 |
Μαθήματα ειδικότητας
Διδάσκονται 23 ώρες Τεχνολογικά – Επαγγελματικά μαθήματα Θεωρητικά και Εργαστήρια.
ΑΑ | ΜΑΘΗΜΑ | ΘΕΩ | ΕΡΓ |
---|---|---|---|
1 | Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις | 3 | |
2 | Αρχές Βιολογικής Γεωργίας | 3 | |
3 | Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων | 2 | 2 |
4 | Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων | 2 | 3 |
5 | Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων | 2 | 3 |
6 | Ασφάλεια Τροφίμων | 2 | 1 |
Τα θεωρητικά μαθήματα Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ασφάλεια Τροφίμων εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του διδακτικού έτους.
Τα μαθήματα Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Επαγγελματική αποκατάσταση
Το Απολυτήριο και το Πτυχίο του Επαγγελματικού Λυκείου κατατάσσεται στο ΕΠΙΠΕΔΟ 04 του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Οι απόφοιτοι με πτυχίο Τεχνολόγου Τροφίμων και Ποτών μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανίες ή βιοτεχνίες Τροφίμων και Ποτών όπως γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, ελαιουργεία, οινοποιεία, κονσερβοποιεία καθώς και σε εταιρείες προετοιμασίας και διακίνησης ετοίμων φαγητών (catering).
Μαθητεία
Οι απόφοιτοι του Επαγγελματικού Λυκείου δύνανται να παρακολουθήσουν ένα χρόνο μεταλυκειακή εκπαίδευση – μαθητεία και να αποκτήσουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας ΕΠΙΠΕΔΟΥ 05 του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Επαγγελματικά δικαιώματα
ΕΠΑΛ του ν.4186/2013. ΕΠΙΠΕΔΟ 4 ΤΟΥ ΕΠΠ-EQF
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜ.ΑΔΕΙΑ | ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ | Π.Δ./ΝΟΜΟΣ | ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ | ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ |
---|---|---|---|---|
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ | ΠΤΥΧΙΟ | ΟΧΙ |
Πηγή: ΕΟΠΕΠ
Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Συμμετέχοντας επιτυχώς στις Πανελλαδικές εξετάσεις ανοίγονται οι παρακάτω επιλογές
ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ/ΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ.
Δείτε τις βάσεις εισαγωγής την τελευταία χρονιά εδώ