Τεχνολόγος τροφίμων και ποτών

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι μαθητές λαμβάνουν βασικές γνώσεις:

  • Επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
  • Αρχών ποιοτικού ελέγχου και συστημάτων διαχείρισης ποιότητας τροφίμων.
  • Πρακτικών δειγματοληψίας τροφίμων.
  • Υλικών συσκευασίας τροφίμων.
  • Κυριοτέρων ομάδων προσθέτων τροφίμων.
  • Οργάνωσης επιχειρήσεων παρασκευής και εμπορίας τροφίμων και ποτών.
  • Κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα στάδια παρασκευής και διακίνησης τροφίμων.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών ειδικεύεται στη λειτουργία, εμπορική διαχείριση, συντήρηση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην απόκτηση γνώσεων αναφορικά με τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων και επεξεργασίας και συντήρησης βασικών γεωργικών προϊόντων, στην απόκτηση κανόνων γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικής συνείδησης.

Μαθήματα γενικής παιδείας

Στη Γ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου διδάσκονται 12 ώρες μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Τα Νέα Ελληνικά και η Άλγεβρα εξετάζονται
     • γραπτώς στο τέλος του διδακτικού έτους
     • στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

AAΜΑΘΗΜΑΩΡΕΣ
1Νέα Ελληνικά3
2Μαθηματικά – Άλγεβρα2
3Μαθηματικά – Γεωμετρία1
4Φυσικές Επιστήμες – Φυσική2
5Φυσικές Επιστήμες – Χημεία1
6Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά)1
7Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ1
8Φυσική Αγωγή1

Μαθήματα ειδικότητας

Διδάσκονται 23 ώρες Τεχνολογικά – Επαγγελματικά μαθήματα Θεωρητικά και Εργαστήρια.

ΑΑΜΑΘΗΜΑΘΕΩΕΡΓ
1Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις3
2Αρχές Βιολογικής Γεωργίας3
3Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων22
4Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων23
5Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων23
6Ασφάλεια Τροφίμων21

Τα θεωρητικά μαθήματα Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ασφάλεια Τροφίμων εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του διδακτικού έτους.

Τα μαθήματα Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Το Απολυτήριο και το Πτυχίο του Επαγγελματικού Λυκείου κατατάσσεται στο ΕΠΙΠΕΔΟ 04 του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Οι απόφοιτοι με πτυχίο Τεχνολόγου Τροφίμων και Ποτών μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανίες ή βιοτεχνίες Τροφίμων και Ποτών όπως γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, ελαιουργεία, οινοποιεία, κονσερβοποιεία καθώς και σε εταιρείες προετοιμασίας και διακίνησης ετοίμων φαγητών (catering).

Μαθητεία

Οι απόφοιτοι του Επαγγελματικού Λυκείου δύνανται να παρακολουθήσουν ένα χρόνο μεταλυκειακή εκπαίδευση – μαθητεία και να αποκτήσουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας ΕΠΙΠΕΔΟΥ 05 του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Επαγγελματικά δικαιώματα

ΕΠΑΛ του ν.4186/2013. ΕΠΙΠΕΔΟ 4 ΤΟΥ ΕΠΠ-EQF

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜ.ΑΔΕΙΑΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙΠ.Δ./ΝΟΜΟΣΕΞΕΤΑΣΕΙΣΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑΠΤΥΧΙΟΟΧΙ

Πηγή: ΕΟΠΕΠ

Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Συμμετέχοντας επιτυχώς στις Πανελλαδικές εξετάσεις ανοίγονται οι παρακάτω επιλογές

ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ/ΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ.

Δείτε τις βάσεις εισαγωγής την τελευταία χρονιά εδώ